تاریخچه

تاریخچه خط صبا 

بر کسی پوشیده نیست که میهن عزیز و اسلامیمان ایران به دلیل موقعیت ژئواستراتژیک و دسترسی به بازارهای تولید و مصرف شرق و غرب و ایضاً شمال و جنوب ، شاهراه و کریدور حائز اهمیتی در سطح جهانی محسوب میشود . اما همانگونه که مستحضرید توسعه امکانات و زیر ساخت های موجود همخوانی چندانی با این موقعیت ممتاز  نداشته و به تناسب مزایایی که بر شمرده شد در بخش تجهیزات ، امکانات و زیر ساختهای اداری ، عملیاتی و اجرایی و بعضاً سیاسی کمبودهای بسیاری به چشم میخورد .

خلاءهای موجود در این زمینه می طلبید تا کاری سترگ در این عرصه پایه‌گذاری و به منصه‌ی اجرا درآید . لذا گروه سرمایه گذاری توسعه ترابر ایرانیان(TTI) با رصد و مطالعه میدانی در این خصوص پا در این گستره گذاشته و در تمامی مدهای حمل و نقل اعم از جاده‌ای ، دریایی و هوایی و ریلی و صنایع وابسته ، سرمایه گذاری عظیم و گسترده‌ای را بعمل آورد تا نقشی بارز و پررنگ در پویایی صنعت حمل و نقل کشور ایفا نماید .

یکی از شرکت‌های پایه گذاری شده در گروه سرمایه گذاری توسعه ترابر ایرانیان (TTI) شرکت حمل و نقل بین المللی و توانمند داخلی خط صبا بود که در نیمه‌های سال 1389 با سرمایه گذاری بیش از 500 میلیارد ريال پایه گذاری و راه اندازی گردید . این شرکت ابتداً با نام حمل و نقل بین المللی خط سبز به استعداد 250 دستگاه کامیون کشنده ملکی روز و مدرن دنیا و به جهت تنوع در سرویس دهی با تعداد 500 دستگاه نیم یدک ( تریلر ) اعم از کانتینر بر ، بغلدار ، تانکر ، کمپرسی ، کانتینر چادری و ... شروع به کار کرده و در سال 90 به خط صبا تغییر نام داد

آغاز سال 91 شروع سالی سراسر پرتلاش برای شرکت خط صبا محسوب میگردید . به شکرانه همین تلاش و لطف الهی شرکت در این عمر کوتاه خود تبدیل به یکی از معظم ترین شرکتهای فعال در حمل و نقل کشور شده و دیر نپائید که تبدیل به برندی قابل اتکا و اعتماد جامعه تجاری و اقتصادی و همچنین صنعت حمل  و نقل کشور گردید

سال 91 را می توان برای شرکت خط صبا سالی پر از خیر و برکت توام با موفقیت نامید . چراکه ضمن فعالیت در حوزه حمل و نقل بین المللی موفق گردید مجوز رسمی فعالیت در بخش حمل و نقل داخلی را نیز کسب نموده و تواماً در دو بخش داخلی و خارجی نقش آفرین و اثرگذار باشد . شرکت خط صبا از معدود شرکتهای توانمندی است که همزمان امکان صدور بارنامه داخلی و خارجی را دارا بوده و از این حیث جزء برترین شرکتهای حمل و نقل کشور به حساب می آید .

ایجــاد و گسترش شعبــات و نمایندگی های بنـدرعبـاس ، بندرامـام خمینی و پـایانه‌ اکبـرآبـاد ( نسیم شهر ) و به تبع آن تجمیع و پوشش جمع کثیری از کامیونهای خودمالک ، این امکان را مهیا ساخت تا خط صبا بعنوان وزنه‌ای در صنعت حمل و نقل محسوب شده و در اعتلای اهدافی که شاکله شکل گیری آن بوده اثری غیرقابل انکار داشته و همچنان در حال گسترش این نمایندگی‌ها در اکثر مراکز بار کشور می‌باشد .

 از بدو راه‌اندازی شرکت خط صبا محوریت تمامی تلاشها در راستای بهره‌مندی از شرکتی سیستم پذیر بر پایه مالکیت شرکتی برناوگان بوده است . چرا که اساساً حمل و نقل کشور به دلیل مالکیت بیش از 90 درصدی خود مالکی اشخاص برناوگان ، قالب پذیر نبوده و در کل برنامه‌ریزی‌های کوتاه و بلند مدت را دچار چالش‌های بسیاری نموده و همانگونه که مشهود است کماکان در مسیر سنتی و ناکار آمد گذشته در جازده و در اصطلاح درگیر سیستم گاراژداری بوده است . این سیستم ضعیف موجب گردیده تا به رغم عدم برنامه‌ریزی ظرفیت طی طریق با محموله ناوگان موجود کشور با قریب 50% اتفاق بیافتد و عملاً استفاده از ظرفیت حداکثری را با مشکل مواجه سازد .

البته در فرازهای آتی با سرفصل‌های گذر از حمل و نقل سنتی به مدرنیته و بررسی و تحلیل مالکیت شرکتها بر ناوگان موضوع مطروحه به تفضیل شرح داده خواهد شد .

سرمایه گذاری اولیه 

ناگفته پیداست که یکی از معضلات و سوپاپهای عدم تحقق مالکیت شرکت بر ناوگان لزوم ، سرمایه گذاری هنگفت آن بوده و به جهت عدم حمایتهای مالی از طریق سیستم های بانکی و یا حمایت‌های حداقلی با سود مشارکت حداکثری میتواند از جمله عواملی برشمرده شود که سرمایه گذاری در بخش سخت افزاری صنعت حمل و نقل را توجیه ناپذیر می نماید .

گروه سرمایه گذاری توسعه ترابر ایرانیان (TTI) بعنوان شرکت مادر تخصصی با اشراف کامل بدین امر و با اتکال به برنامه‌ریزی‌های مدون و تکمیلی و با سرمایه گذاری اولیه قریب به 500 میلیارد ريال در سال 89 این امکان را فراهم ساخت تا شرکت زیر مجموعه وی به نام خط صبا شکل گرفته و به یمن تدابیر هدف گذاری شده ضمن اینکه شرکتی توانمند در عرصه حمل و نقل جاده‌ای خلق کرده باشد ، آنرا دارای توجیه اقتصـادی نموده و الگویی موفق از مــالکیت شرکتی نـاوگان به جامعه حمل و نقل ارائه نماید . بدیهی است با توجه به توسعه دامنه فعالیت شرکت خط صبا الزاماً سرمایه گذاریهای ثانویه دیگری نیز علاوه بر سرمایه گذاری‌های اولیه در خصوص بسط و گسترش انجام پذیرفته است که شرح آن در ادامه بندهای آتی به عرض خواهد رسید .

تجهیز ناوگان تاسیسات و امکانات 

به منظور تحقق اهداف هدف گذاری گروه سرمایه گذاری توسعه ترابر ایرانیان (TTI) و خاصه شرکت خط صبا که همانا حضوری اثر گذار و پررنگ در عرصه حمل و نقل کشور بوده تعداد 250 دستگاه کشنده از دو برند جهانی اسکانیا و بنز به همراه 500 دستگاه از  انواع بارگیرهای متنوع شامل تانکر ، چادری ، تیغه و ... خریداری و تحت مالکیت شرکت خط صبا در چرخه حمل و نقل کشور قرار داده شد .

با توجه به شناختی که از گلوگاههای حمل و نقل کشور رصد و شناسی شده بود ، می طلبید تا سیستم هوشمند مدیریت ناوگان اعمال گردد . از همین رو از همان ابتدای کار کلیه ناوگان به سیستم رهگیر On Line  جی پی اس مجهز گردید تا از طریق مانیتور کردن عملکرد تک تک ناوگان سیستم جامع مدیریت هوشمند بر آنان لحاظ شد تا علاوه بر نظام مندی تردد ناوگان و با به حداقل رسانی حرکت بدون محموله آنان قدرت پاسخگویی صحیح و سریع به مشتریان و رهگیری ناوگان را نیز در دستور کار داشته باشیم . از دیگر ناقصه های زمان بر تاثیرگذار بر جلوگیری از استفاده حداکثری از زمان مفید برای فعالیت ناوگان خدمات تعمیرگاهی آن بوده که گاهاً معدل توجیه اقتصادی ناوگان را پائین آورده و درآمدهای پیش بینی شده آنرا دچار اختلال می نماید .

پس شرکت خط صبا جهت جلوگیری از این اتفاق سیستم خدمات سریع را در محل پایانه های خود راه اندازی نمود تا در حداقل زمان ممکنه بتواند کامیون‌/ های معیوب را رفع عیب نموده و در اسرع وقت در چرخه تردد و حمل قرار دهد

شرکت حمل و نقل بین المللی و توانمند داخلی خط صبا به مثابه سایر شرکتهای بزرگ و قدر  فعال در حوزه اقتصادی و تجاری نیازمند سنترالی بوده تا فرایند خدمات و اقدامات خود را ضمن تجمیع ، سامان بخشی نیز نموده و عملکرد خود را بر مبنا و معیارهای برنامه‌ریزی‌ شده انجام دهد . لذا پایانه ای اختصاصی به وسعت 000/120 متر مربع بنا نهاد تا کانون عملیات اجرایی و عملیاتی خود را از آن رهبری و هدایت نماید .

پایانه مزبور در 45 کیلومتری اتوبان تهران قزوین ایجاد و تجهیز گردیده و کلیه امکاناتی که لازمه شرکت‌های حمل و نقل توانمند و صاحب برند می باشد در آن ابتیاع شده و در حال به روز رسانی و افزایش توان لجستیکی نیز بوده تا بهترین شکل ارائه خدمات میسور گردد .

ضمن تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری موجود در پایانه خط صبا تلاش شده تا جهت بهینه سازی امور و جلوگیری از دوباره کاری ، نیروهای انسانی مجرب و کار آشنا در محل مستقر شده و از اولین گام ارائه خدمات کلیه اقدامات مبتنی بر اصول و مقررات جارئیه کشوری و بین الملل صورت پذیرد .

توسعه منابع انسانی مالی و امکانات و تجهیزات 

از بزرگترین مشکلات بدو راه اندازی ، موضوع گزینش رانندگانی بود که در فاکتورهای انتخابی و تعریف شده شرکت خط صبا جای گیرند ، شرکتی که با شعار و سرحوله قراردادن سه اصل در کار خویش قصد انجام کاری متمایز از آنچه که در حال انجام بوده را داشت . این سه اصل جز لاینفک و دکترین تولد و رشد و اعتلای خط صبا بوده است و آن سرعت ، دقت ، امنیت در ارائه خدمات می باشد .

بی تردید نیل به این سه اصل الزاماتی را در پی داشت و یکی از مهمترین این اهم ها جذب و به کارگیری رانندگانی بود که بتوانند در تحقق و بروز این اصول ما را یاری نماید .

لذا شرکت خط صبا علاوه بر ادامه فعالیت بنا به کیفیت رانندگان تحت استخدام خود ، طرح غربالگری آنان را نیز در دستور کار قرار داد تا ضمن استفاده حداکثری از ناوگان موجود خویش به مرور عوامل ناکارآمد ، غیر متعهد و ... را حذف نموده و همزمان با خرید زمان از این حیث ، افراد شایسته ای را جایگزین ایشان بنماید. این طرح علیرغم مشکلاتی که در پی داشت اما کمک کرد تا تعداد کثیری از صافی شرکت عبور داده شده و بهترین ها حفظ و تشویق شده و به صورت خودکار تعدادی نیز که در سیاست شرکت جایگاهی نداشتند حذف گردیدند و متعاقباً با دقت نظری که فرصت آن نیز مهیا شده بود جذب رانندگان با الگو و اعمال شیوه‌های مدیریت رفتاری و حرفه ای تبین و ساری و جاری گردید .

حال تشکیلات سازمـان یـافته‌ای برای جذب رانندگان راه انـدازی شده بود که قبل از استخدام رانندگــان از مجـاری گوناگونی فیلتر می گردیدند تا بهترین‌ها این حرفه برای کار و تلاش در خط صبا به کار گرفته شوند . در حوزه نیروهای ستادی نیز علاوه توجه به سه رکن محوری فوق الذکر ، به خوشنامی و تجربه پرسنل و سطح سواد عملی و بار علمی عوامل عنایت خاصه ای مبذول شد تا تیم خوبی درکنار خود داشته باشیم .

اساساً چون محوریت و خواسته شرکت بر مبنای کار تیمی بنـا شده ، تلفیق نیروی انسانی عملیاتی و اجرایی کارآمد و مجرب به همراه نیروی عملیاتی و اداری با تجربه و خوشنام گامی میسر بود که ماحصل آن توفیقات شرکت خط صبا بوده است .